5400 elsőéves hallgató kezdi meg tanulmányait a Szent István Egyetemen

Gödöllő, 2011. szeptember 5.

 

Schmitt Pál köztársasági elnök köszöntötte a Szent István Egyetem polgárait az új tanév alkalmából szeptember 5-én Gödöllőn. A Szenátus nyilvános ünnepi ülésén Solti László rektor, az MTA rendes tagja nyitotta meg a 2011/2012-es tanévet, amire több mint 5400 elsős hallgatót vettek fel. Az eseményen adták át a köztársasági ösztöndíjakat, amit 52 pályázó nyert el.

 

Solti László tanévnyitó ünnepi beszédében kiemelte:

„Mens sana in corpore sano: ép testben ép lélek – soha nem volt időszerűbb, mint most, amikor a felgyorsult, néha értékvesztett társadalom gyökértelen és magányos tagjai, különösen a fiatalok, igénylik és hiányolják a közösség összetartó erejét. És mi lehet jobb erre, mint egy sportoló csapat, ami tagjait megtanítja a küzdésre, bajtársiasságra és a sikerek vagy éppen kudarcok feldolgozására.” Solti László rektor a kultúra és a sport fontosságát hangsúlyozva felhívta a figyelmet arra, hogy egyre több országban ismerik föl azt az igazságot, hogy az egyetemek feladata nem merülhet ki a szűken vett szakmai ismeretek átadásában. Ennél sokkal többre, egész emberek, kiegyensúlyozott, sokoldalú polgárok, a szó jó értelmében vett értelmiségiek nevelésére van szükség, akikre a jövő vezetői feladatai megnyugtatóan rábízhatók.

 

Schmitt Pál beszédében hangsúlyozta: Amikor az egyetemi kutatókörnyezetben a legfrissebb technológiával dolgoznak, a legújabb kérdéseket vetik fel, akkor az intézmény a fejlődés motorja lehet. Az új tudás frissen áramlik a hallgatókon keresztül majd a gyakorlatba. Ha az egyetemek vezetik, alakítják és nem csak követik a változásokat, azzal maguk válnak a fejlesztés lelkévé és mind jobban összehangolódhatnak a munkaerő-piaci igényekkel.

A köztársasági elnök a továbbiakban rámutatott: „Az egyetem különleges, autonóm világ. Intézményként nagyfokú önállóságot élvez, fontos, hogy ez az autonóm világ autonóm személyiségeket is bocsásson ki, vagyis teljes értelemben vett polgárokat, akik az önállóságukat jól használják.”

 

A Szent István Egyetemről

A Szent István Egyetem Magyarország egyik vezető felsőoktatási intézménye. A kilenc karral és egy intézettel működő egyetem hét kampuszon, több mint 18000 hallgatónak ad otthont. Az egyetem székhelye Gödöllő, ezen kívül Budapesten, Jászberényben, Békéscsabán, Szarvason és Gyulán fogadja a tanulni vágyókat.

Képzési kínálata már régóta túlhaladja a hagyományos agrárkereteket, hiszen a klasszikus mezőgazdasági tudományok mellett immár állatorvosi, környezettudományi, műszaki, gazdaságtudományi, építészeti, vízgazdálkodási, egészségügyi és bölcsészképzést is folytat.