Egyetemi kutatások – magánlaborban
Igazi mérföldkőnek számít a Szent István Egyetem és a WESSLING Hungary Kft. közötti stratégiai együttműködési megállapodás, amelyet június 9-én írtak alá a felek Gödöllőn. Az esemény a felsőoktatás és a magánszféra együttműködése szempontjából példaértékű megállapodás, hiszen a jövőben Közép-Európa egyik meghatározó agrárprofilú egyeteme, illetve Magyarország egyik legnagyobb tapasztalattal rendelkező magánlaboratóriuma adja össze a tudását, többek között az élelmiszergazdaság és a vidékfejlesztés területén.
„A Szent István Egyetem mind a felsőoktatás, mind a tudomány területén minőségi szolgáltatásokat nyújt, amelyek hozzájárulnak a versenyképesség, a társadalmi és területi kohézió erősítéséhez, valamint a környezet megóvásához. Ehhez pedig ma már nélkülözhetetlen a magánszférával való együttműködés” – mondta el köszöntőjében Dr. Tőzsér János rektor.
Dr. Zanathy László, a WESSLING Hungary kft. ügyvezető igazgatója ugyancsak azt hangsúlyozta, hogy mérföldkőnek tartják az egyetem és a vállalat közötti együttműködést: „Laboratóriumunk a magyar és nemzetközi háttérre, illetve közel 25 éves tapasztalataira alapozva laboratóriumi vizsgálatokat és szaktanácsadást nyújt a környezet-, élelmiszer és gyógyszeralapanyag analitika területén, illetve az ezekhez kapcsolódó kutatásokban, fejlesztésekben, innovációban.
Figler Kálmán kancellár hangsúlyozta, hogy a jelenlegi kutatás-fejlesztési projektek rendkívül magas hozzáadott értékkel bírnak, s elősegítik többek között a tudásalapú és versenyképes gazdaság kiépítését, a gazdasági-társadalmi fejlődés érdekében.
A Szent István Egyetem és a WESSLING Hungary Kft. immár több mint 10 éve állnak egymással partneri viszonyban, a jelenlegi megállapodással azonban a meghatározott területeken még szorosabb és hatékonyabb együttműködés alakul ki.
A Szent István Egyetem és a WESSLING Hungary Kft. közötti együttműködésben kiemelt figyelmet kap a teljes élelmiszergazdaság és vidékfejlesztés, beleértve a hagyományos mezőgazdaság-tudományt és -technológiát, a kertészetet, az élelmiszeripart, az állatorvos-tudományt, az élelmiszerbiztonságot, a vízgazdálkodást, a mezőgazdasági alapú megújuló energiagazdálkodást, valamint a környezet- és tájgazdálkodást, környezet- és természetvédelmet.
Mindez a gyakorlatban a kutatási programokban is testet ölt, hiszen a közös kutatási eredményekre alapozott konkrét fellépés tovább növeli azok sikerességét. A közös kezdeményezésekhez kapcsolódóan fontos szerepet kap a tudományos szféra és a vállalkozások közötti kapcsolat és együttműködés erősítése; a K+F+I pályázatokban való együttműködés, különösen a környezet-, élelmiszer- és gyógyszeralapanyag analitika területein.
A megállapodás aláírói abban is bíznak, hogy a közös K+F tevékenység eredményei hatékonyabban épülnek be a gazdaságba a térség és az ország versenyképessége javítása érdekében. A WESSLING Hungary Kft. az együttműködés során gyakorlati, gyakornoki lehetőséget biztosít az Egyetem diákjainak, különösen a környezet-, élelmiszer- és gyógyszeralapanyag analitika területein, akkreditált laboratóriumaiban pedig egyetemi kutatások, vizsgálatok folynak majd.
Az Egyetem környezet-, élelmiszer- és gyógyszeralapanyag analitika területén pedig stratégiai partnernek tekinti a WESSLING Hungary Kft. akkreditált laboratóriumait.
A sikeres együttműködésben többek között azért is bíznak az aláírók, mert egyrészt a Szent István Egyetem országos és Kárpát-medencei jelentősége kiemelkedő, illetve a tudomány és a felsőoktatás széles területein nyújt minőségi szolgáltatásokat – a versenyképesség, a társadalmi és területi kohézió erősítése, a környezetvédelem területén. Másrészt a WESSLING Hungary Kft. a környezet-, élelmiszer- és gyógyszeralapanyag analitika, valamint az ezekhez a területekhez kapcsolódó kutatások, fejlesztések, innováció területén végez nemzetközi szinten is kiemelkedő munkát.
További információ:
kommunikacio@szie.hu
szunyogh.gabor@wessling.hu