Együttműködési megállapodás a SZIE-ÉTK és az Eucentral-Marketing Kkt. között

2017. június 21-én ünnepélyes keretek között együttműködési megállapodást kötött a Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Kara és az Eucentral Marketing Kkt., amely értelmében az Eucentral Kkt. az Egyetem tulajdonába adja az általa kifejlesztett, modern desztilláló berendezést (piaci ára 1-10 millió között a felszereltségtől függően), valamint az eddigi szakmai együttműködést (oktatás és kutatás-fejlesztés) tovább mélyíti az Egyetemmel.

Az aláírási ceremónián jelen voltak Ladi Csaba és Kószó Gábor Eucentral Marketing képviselői, Dr. Felföldi József Élelmiszertudományi Kar dékánja, Dr. Nguyen Duc Quang Sör- és Szeszipari Tanszék tanszékvezetője, Dr. Palkovics László SZIE Budai Campus rektorhelyettese, Tóth Edit Campus igazgató, Dr. Friedrich László dékánhelyettes és Dr. Kun Szilárd egyetemi docens a Sör- és Szeszipari Tanszék szeszesital diszciplinának felelőse.
Dr. Felföldi József, az Élelmiszertudományi Kar Dékánja a gyümölcsöző együttműködést hangsúlyozta, s a desztilláló berendezést tulajdonképpen a Cég ajándékának tekintette. Ladi Csaba, az Eucentral Marketing Kkt. ügyvezetője a beszédében kiemelte, hogy ő maga az Élelmiszertudományi Karon kapott mérnök képzést, majd a végzése után egy kis ’minisztériumi kitérővel’ saját vállalkozásba fogott. Gyakorlatilag megtapasztalta a nehézségeket az indulásnál, de most is azt tanácsolta a mérnököknek, hogy érdemes vállalkozásba kezdeni. Az Egyetemmel való együttműködése a Sör- és Szeszipari Tanszéken keresztül 2011-től indult, amikor visszatért az Alma Materhez szakmai segítségért. A szakmai kapcsolat azóta is folyamatos és 2017-től már egy nagyobb fokozatba lépett, hiszen a Cég legújabb fejlesztését helyezte üzembe a Szent István Egyetem, Élelmiszertudományi Kar Sör- és Szeszipari Tanszék laboratóriumában.
A megállapodás értelmében a jövőben a Cég és az Egyetem munkatársai közösen működtetik és fejlesztik a különböző szeszesitalok gyártási technológiáit. További tervek között szerepel egy modern erjesztési állomás üzembe helyezése a közeljövőben. Dr. Palkovics László rektorhelyettes szintén kiemelte a Cég és az Egyetem közötti együttműködés fontosságát és példa értékűnek tekinti a mostani megállapodást. Dr. Nguyen Duc Quang tanszékvezető hozzáfűzte, hogy bár az ilyen típusú együttműködés (amikor a régi diák a sikeres vállalkozás révén oktatás-kutatási együttműködéssel visszatér az Alma Materhez) a nyugati országokban elég gyakori, de Magyarországon még ritka jelenség. A mostani megállapodás utat tör a SZIE Élelmiszertudományi Kar ezen területén és remélhetőleg a jövőben még több ilyen jellegű együttműködés jön létre.