Híreink

Kihirdették a 2020 szeptemberében induló képzések ponthatárait

Július 23-án hirdették ki a 2020 szeptemberében induló felsőoktatási képzések felvételi ponthatárait. A felvételizők az alábbi linkek segítségével a felvi.hu E-felvételi rendszerében is megtekinthetik az általuk megjelölt szakok ponthatárait és az elért pontszámaikat, de azok, akik megadták mobiltelefonszámukat, SMS-ben is értesítést kaptak eredményükről.

A SZIE a legjobb Európai Egyetemi Szövetségek között

A Szent István Egyetem (SZIE) 2020 februárjában osztrák koordinációban beadott Európai Egyetemi Szövetségi pályázata 87%-os minősítéssel az idén kihirdetett 24 nyertes konzorcium között is a legjobbak között szerepel.

Folytatódott a gödöllői atléták mozgalmas időszaka

Közelednek az országos bajnokságok, így kihasználva a felkészülési versenyek adta lehetőségeket, újra útra keltek a gödöllői fiatalok.

A SZIE Mezőgazdasági Biotechnológus mesterprogramja Európa legjobb közös mesterképzései között

A Szent István Egyetem nemzetköziesítésének jelentős mérföldkövéhez érkezett azzal, hogy a Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar Mezőgazdasági Biotechnológus mesterprogramja meghívást kapott a francia UniLaSalle Politechnic Institute koordinálásával létrejött közös mesterképzési programba. A francia partner 2017-ben már sikerrel pályázta meg Európa közös mesterképzési kiválósági programját, az Erasmus Mundus Joint Master Degree-t emPlant néven.

A KoronaHR előzetes kutatási eredményei – eltérő trendeket vetítenek elő a 2008–2009-es válsághoz képest

Vajon a koronavírus okozta válság milyen kihívásokat és változásokat idézett elő a hazai vállalati és intézményi szféra emberi erőforrás-menedzselési gyakorlatában? Többek között erre a kérdésre is keresik a választ a KoronaHR elnevezésű kutatás résztvevői, melyben a Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Karának munkatársai is közreműködnek. A kutatás első eredményei már rendelkezésre állnak, az elkövetkező hónapokban várhatóak a további megállapítások.

Gyászhír – Elhunyt dr. Virág Sándor

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy életének 62. évében elhunyt dr. Virág Sándor, a Szent István Egyetem Öntözési és Vízgazdálkodási Intézetének főiskolai tanára.

Online eszközök erősíthetik a fiatalok környezettudatosságát

Korunk egyik nagy kérdése, hogy a közösségi médián csüngő fiatalok számára miként lehet érdekessé tenni olyan fajsúlyos témákat, mint a környezetvédelem vagy a megújuló e

Az MKK több oktatója miniszteri elismerésben részesült

Dr. Nagy István agrárminiszter a Pesti Vigadóban miniszteri elismeréseket adományozott a Föld Napja, a Környezetvédelmi Világnap és a Pedagógusnap alkalmából.

Sorra döntötték az egyéni csúcsokat a GEAC-os atléták

Ismét egy eseménydús héten van túl a GEAC atlétika szakosztálya, ugyanis július 9-én Veszprémben, július 11-én pedig a hazai rendezésű Ugrónapon álltak rajthoz a sportolók.

Genetikusok célkeresztjében a magyar mudik bundája

A magyar kutyafajták közé tartozó mudik örök kíváncsi, rendkívül tanulékony ebek. Tekintetükkel és ugatásukkal határozottan képesek irányítani a rájuk bízott nyájat, ám igazi energiabombaként hűséges társat jelentenek a biciklisek, természetjárók számára is. Megragadó egyéniségük mellett ráadásul bundájuk változatos színe és mintázata is különlegessé teszi őket, méghozzá nemcsak a kutyatartók, de a genetikusok számára is.

Csokoládén innen és túl - Pozitív élettani hatásokkal rendelkező csokoládét fejlesztenek a Szent István Egyetem kutatói

Mindenki számára ismert tény, hogy a csokoládé nemcsak finom, hanem rendelkezik olyan élettani hatásokkal is, amelyek több szempontból előnyösen hatnak szervezetünkre. Ez a tény ösztönözte azokat a kutatásokat és fejlesztéseket, amelyek a Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Karán jelenleg is zajlanak.

Koronavírus előtt és után – Életképek a Szent István Egyetemről

A művészek ábrázolásaikban gyakran élnek az ellentétek erejével. A természetben is tapasztaljuk a nappalok és éjszakák, a meleg és a hideg, az eső és a szárazság drámainak tűnő és sokszor annak is bizonyuló váltakozását. E tanév kezdetén azonban senki sem gondolta volna, hogy ezek az ellentétek az oktatásban is megjelennek, és a koronavírus járvány folytán a második félév gyökeresen eltér majd az elsőtől.

Beindult az élet a gödöllői atléták számára

Három nap alatt három versenyen is jártak a Gödöllői Egyetemi Atlétikai Club sportolói, Szekszárd, Budapest és Kecskemét volt a sorrend. Valamennyien most először álltak rajthoz a szabadtéri idényben. Lássuk időrendben, hogy a forró nyári napokon milyen teljesítmények születtek.

Virtuális tanévzárás a Szent István Egyetemen

Dr. Palkovics László, a Szent István Egyetem (SZIE) rektora a járványügyi vészhelyzetre, majd az annak feloldását követő készültségre való tekintettel az eddigi évektől eltérő módon, videóüzenet formájában zárta le a 2019/2020-as tanévet. Az intézmény vezetője üzenetében megköszönte a hallgatók és a munkatársak tavaszi szemeszterben tanúsított helytállását, kitartását, gratulált az idén oklevelet szerzett diákoknak, valamint szót ejtett az intézmény jelentős eredményeiről is.

Országos csúcsok a Gödöllői EAC gerelyhajító versenyén

Kezd visszatérni az élet az atlétika világába is, ennek apropóján rendezte meg a gödöllői egyesület sokadik alkalommal gerelyhajító versenyét június 17-én a SZIE Atlétika Centrumban.

A biodiverzitás fenntartásának kulcsa a génmegőrzés

A halak genetikai állományának részletes elemzése révén számos különleges sajátosságra derülhet fény egy adott populációval kapcsolatban. Keszte Szilvia, a Szent István Egyetem (SZIE) fiatal kutatójának vizsgálatai révén például kiderülhet, hogy származásuk és genetikai állományuk alapján mely halpopulációk lehetnek a legértékesebbek, és melyeket érdemes kiemelten védenünk a jövő nemzedéke számára.

Nap Napja 2020: középpontban a napenergia hasznosítása

A Szent István Egyetem Fizika és Folyamatirányítási Tanszéke (SZIE FFT) 1994 óta évente szervezi meg Gödöllőn a nyári napfordulóhoz legközelebbi vasárnapon a Nap Napja rendezvényt a Napenergia Társaság Európai Tagozatának felhívására. Idén 27. alkalommal, éppen a napforduló napján, június 21-én került sor a rendezvényre, a körülményekre való tekintettel online formában.

Először vizsgálták hazánkban a borospalackok környezeti hatásait

Az indokolatlanul nagy mennyiségben keletkező csomagolási hulladékok világszerte nagy fejtörést okoznak a szakembereknek, és nincs ez másként az egyszer használatos borospalackok tekintetében sem. Bogóné Tóth Zsuzsánna, a Szent István Egyetem (SZIE) kutatója most részletes képet vázolt fel arról, hogy miként lehetne csökkenteni a borospalackok használatából fakadó környezeti hatásokat.

Ismét elkezdődött a Szent István Egyetem diplomás pályakövető felmérése

Az idei évben aktív hallgatóinkat, valamint az 1 és 5 éve végzett hallgatóink véleményét kérdezzük az egyetemen folyó oktatásról, jövőbeli terveikről a továbbtanulás, illetve munkavégzés tekintetében. A kapott válaszokat felhasználjuk képzési programjaink fejlesztéséhez, egyetemünk versenyképességének növeléséhez, segítségükkel egyetemünk könnyebben alkalmazkodik a munkaerőpiac folyamatosan változó igényeihez.

A világ 2030-ban - UNESCO-felhívás

Az UNESCO világszervezete az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságán keresztül egy példa nélküli közvéleménykutatásban való részvételre hívja fel a figyelmet annak érdekében, hogy a szervezet minél mélyebben érzékelhesse a világ békéjét fenyegető legfőbb kihívásokat és az azokkal kapcsolatban felmerülő megoldásokat. Az eredményeket az UNESCO a következő évtized globális programjának meghatározásához használja majd fel.

Kérjük az Egyetem polgárait, hogy vegyenek részt a következő három hónapban elérhető felmérésben és segítsék az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának munkáját.

A kérdőív kitöltéséről szóló felhívás a következő honlapon érhető el.

Oldalak