Hagyományos italok minőségének öröksége a Visegrádi Négyek országaiban
A Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Karának Sör- és Szeszipari Tanszéke 2016. január 1. és december 31. között részt vesz a Hagyományos italok minőségének öröksége a Visegrádi Négyek országaiban című nemzetközi pályázatban, melyet az International Visegrad Fund írt ki.
A pályázat megvalósításában a SZIE mellett Csehország részéről a Sör- és Malátaipari Kutatóintézet (projektvezető partner), Lengyelország részéről a Lódzi Műszaki Egyetem Biotechnológiai és Élelmiszertudományi Kara, valamint Szlovákia részéről a pozsonyi Szlovák Műszaki Egyetem Kémiai és Élelmiszertechnológia Kara vesz részt.
A pályázat célja a résztvevők eddigi tudományos és kutató munkájuk során szerzett tapasztalatainak cseréje, illetve a tapasztalatok felhasználásával egy olyan szeszesital – a sör – komplett és komplex érzékszervi profil megalkotása, ami mind a négy országban nagy hagyományokkal bír. A projekt egyik feladata annak bizonyítása, hogy a Visegrádi Négyek országaiban készülő sörök a helyi fogyasztók körében népszerűek, egyedieknek tekinthetők. Cél felmérni, hogy a négy ország fogyasztói kifejezetten a „saját” sörüket preferálják vagy éppen valamely más nemzet sörét kedvelik, továbbá, hogy egy nemzetközi szinten is ismert és a világ számos országában gyártott sörrel szemben vajon a tradicionális helyi márkák kedveltebbek-e.
A pályázat arra is rá kíván mutatni, hogy érdemes és szükséges támogatni a regionálisan termelt jó minőségű alapanyagokat, melyből ezek a termékek készülnek, és ami egyben védelmet is jelenthet a helyi mezőgazdaságnak, illetve iparnak.
A pályázat keretében az alábbiak kerülnek megvalósításra:
A Visegrádi Négyek országaiból származó söröket szakképzett kóstolók értékelik, mellyel párhuzamosan az italok analitikai vizsgálatát is elvégzik. A pályázat keretében „átlagos” fogyasztók fogják minősíteni a söröket, a sörök ihatóságára összpontosítva.
Az eredmények egy Prágában megrendezésre kerülő munkaértekezleten lesznek bemutatva, valamint publikálásra kerülnek a szakirodalomban és a sajtóban.