A Szent István Egyetemen állt üzembe az első DeLaval fejőrobot Magyarországon
Józsefmajorban, a Szent István Egyetem kísérleti és tangazdaságában adták át Magyarország első DeLaval fejőrobotját június 5-én. A Hatvan melletti családi gazdaság méretű farmon az áprilisban indult próbaüzem eredményeként jelenleg 62 tehenet fej a korszerű berendezés - emberi beavatkozás nélkül.
Az átadási ünnepségen dr. Villányi László, a Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar dékánja elmondta, hogy a karhoz tartozó tanüzem, akárcsak a Babatvölgyi Területfejlesztési és Szaktanácsadási Tanüzem, megtalálta a gyakorlati oktatás és a gazdálkodás összhangját, eredményesen működik. A beruházás a csúcstechnológiával ismerteti meg az egyetemi hallgatókat és a korábbinál gazdagabb kutatási lehetőségeket kínál.
A 18 éve létesített tanüzem első fejőházi berendezése is a DeLaval gyártmányú volt, idézte fel Gergely Edit, a DeLaval Kft. ügyvezető igazgatója. Hozzátette: a fejőrobotok nemcsak családi gazdasági méretben alkalmasak felhasználásra. Európában 17, az USA-ban 34 fejőrobotot használó gazdaság is működik. A világon naponta 17 millió tejet fej a cég által gyártott 11 ezer fejőrobot – ami közel a fele a összes működő fejőrobotnak.
Az egyetem tanüzemeinek és tangazdaságainak működését koordináló GAK Kft. igazgatója, Horváth Mihály és a Józsefmajori Kísérleti és Tangazdaság üzemvezetője, Kovács Attila elmondták, a kis- és közepes gazdaságokban a fejőrobotok gazdaságossá tehetik a tejtermelő tehenészetek fenntartását.
A DeLaval VMS automatikus fejőrendszer beszerzésének forrása a kar szakképzési kerete volt. Az eszköz a gyártó által adott kedvezménnyel 24 millió forintba került. Az összes beruházási érték azonban elérte a 64 millió forintot, mivel az irányított állatforgalmat menedzselni képes körülményeket kellett teremteni; válogató kapukat, irányító kapukat és ehhez kapcsolódó egyéb elemeket is be kellett szerezni és szerelni.
A fejőházban, ahol a korábbi 2x5 fejőállásos DeLaval halszálkás berendezést váltotta fel a laikus számára inkább űreszköznek mutatkozó robot, az elmúlt hónapokban tanult a gépezet. Tanult, mert minden tehénnek más és más a tőgy szerkezete, amit a gép megjegyez. Ennek folytán „személyre szabottan” történik a fejés előkészítése, a kelyhek felhelyezése, a fejés – amely tőgynegyedenkénti részletességgel szolgáltat adatokat a tejről.
Érdekesség, hogy az új technológiát ismertető Tóth Tamás, a DeLaval termékmenedzsere és a fejőházi bemutatót vezető Székely Zsolt DeLaval területi értékesítési vezető egyaránt a gödöllői egyetemen végzett gépészmérnök illetve agrármérnök.
A Józsefmajori Kísérleti és Tangazdaság jó minőségű, magas aranykorona értékű szántóföldön gazdálkodik. A 250 hektárból 100 hektáron a tehenészet tömegtakarmány szükségletét termelik meg.