SZIE ÉTK hallgatók sikere a XXXIII. OTDK-án

 

A Szent István Egyetem, Élelmiszertudományi Kar hallgatói 23 dolgozattal a XXXIII. Országos Tudományos Diákköri Konferencia két szekciójában (Agrártudományi Szekció és Biológiai  Szekció) vettek részt.  A TDK hallgatóink az alábbi eredményeket érték el:

Agrártudományi Szekció (21 TDK dolgozat):

I. hely

  • Banka Zsófia [Élelmiszertechnológia] Ivójoghurtok fejlesztése XOS felhasználásával
    Témavezető: Dr. Juhász Réka
  • Hild Anna [Élelmiszertudomány I.] A Badacsonyi borvidékről származó, spontán erjedéssel készült bormintákból izolált autochton Saccharomyces cerevisiae törzsek jellemzése, és borászati alkalmazhatóságuk vizsgálata
    Témavezetők: Dr. Pomázi Andrea, Dr. Farkas Tibor, Dr. Olasz Ferenc
  • Vámos Vanda [Élelmiszertudomány II.] Különböző fitázkészítmények részleges tisztítása és biokonverziós profilok vizsgálata
    Témavezető: Dr. Bujna Erika

II. hely

  • Simon Natália [Élelmiszertechnológia] Természetes összetevőkből készült ízesített jégkása termékfejlesztése
    Témavezetők: Pásztorné dr. Huszár Klára, Dr. Kaszab Tímea és Dr. Gere Attila
  • Krokker Lilla [Élelmiszertudomány II.] Lactobacillus eredetű β-galaktozidázok előállítása és transzgalaktozil aktivitásuk tanulmányozása
    Témavezetők: Dr. Styevkó Gabriella és Dr. Bujna Erika

III. hely

  • Huszti Katalin [Élelmiszertudomány I.] Különböző probiotikum eredetű enzimpreparátumok összehasonlítása szacharóz alapú oligoszacharid szintézis szempontjából
    Témavezetők: Dr. Styevkó Gabriella és Dr. Nguyen Duc Quang
  • Sárközy Szilvia [Élelmiszertechnológia] Tojásfehérje alapú "puding" enzimkezelési paramétereinek optimalizálása
    Témavezetők: Dr. Zeke Ildikó Csilla és Csehi Barbara

Különdíj

  • Bognár Erzsébet [Élelmiszerbiztonság] Magolajok dezodorálása során keletkező 3-MCPD- és glicidol-észterek vizsgálata
    Témavezető: Dr. Somogyi László

Továbbá Hild Anna TDK dolgozata nyerte el az FM OTDK Agrártudományi Különdíjat.

Biológiai Szekció (2 TDK dolgozat):

I. hely

  • Erdős Balázs [Biotechnológia]  Frukto-oligoszacharid termelés nyomonkövetése neurális hálózathoz kötött spektroszkópiás módszerrel
    Témavezetők: Dr. Kovács Zoltán és Dr. Maarten Grachten

A TDK hallgatók Konferencián való részvételét az NTP-OTDKR-16-0073 projekt támogatja.

A Kar munkatársai aktívan vettek részt a Bíráló Bizottság munkájában: Dr. Balla Csaba egyetemi magántanár (elnök), Dr. Hoschke Ágoston emeritus professzor (elnök), Dr. Maráz Anna professzor emerita (elnök), Badakné Dr. Kerti Katalin egyetemi docens (tag), Dr. Dernovics Mihály egyetemi docens (tag), Dr. Csóka Mariann egyetemi adjunktus (tag), Dr. Felföldi József egyetemi tanár (tag), Rezessyné Dr. Szabó Judit egyetemi magántanár (tag), Koren Dániel PhD hallgató (hallgatói képviselő), Pázmándi Melinda PhD hallgató (hallgatói képviselő). Továbbá a hozzánk közelálló Intézmény (NAIK, ÉKI) munkatársai is segítettek a zsűrizésben: Dr. Gelencsér Éva egyetemi magántanár (tag), Némethné Dr. Szerdahelyi Emőke tudományos főmunkatárs (tag)

A TDK hallgatóknak gratulálunk a szép sikerekért, és köszönjük a konzulensi és zsűri kollégák munkáját.