Élelmiszermérnök képzést indít a Szent István Egyetem Kisvárdán
A Szent István Egyetem a Kisvárda Közösségi Felsőoktatási Képzési Központtal együttműködve kihelyezett élelmiszermérnök BSc képzést indít levelező tagozaton 2017 szeptemberétől Kisvárdán – hangzott el a mai napon a felső-szabolcsi városban tartott felvételi tájékoztatón. A képzésre történő bejutáshoz szükséges minimum ponthatár 280 pont, a sorrendben első 25 legmagasabb pontszámot elérő jelentkező nyerhet felvételt.
Az élelmiszermérnök alapszak Kisvárdán történő elindításával lehetőséget kapnak a felsőoktatásban való részvételre azok is, akik az ország hátrányos helyzetű régióiban élnek, és településük közelében nem található felsőoktatási intézmény. Továbbá az Egyetem sikeresen működő képzéseinek indításával és oktatóinak közreműködésével azt a versenyképes tudást tudja majd nyújtani Kisvárda és a régió fiataljai számára, melynek elsajátításával számukra a helyben maradás és a tudásgazdaságban való magas színvonalú teljesítés lehetőségét biztosíthatja.
Belinszky Katalin, a Kisvárda Közösségi Felsőoktatási Képzési Központ igazgatója tájékoztatójában elmondta, a képzési központ vezetőjeként nagy örömére szolgál, hogy újabb színvonalas képzés elindítására nyílik lehetőség 2017 szeptemberétől. „Biztos vagyok benne, hogy az élelmiszermérnöki képzés méltó lesz azokhoz az elképzelésekhez, amelyek mentén a Kisvárdán megvalósítandó felsőoktatás minőségét meghatároztuk. Nem járatlan, hanem kikövezett útra lépünk, hiszen 2016 őszétől a képzési központunk sikeresen működik. A Szent István Egyetem partnerségével tovább bővítjük az oktatási szolgáltatásaink palettáját: erősebbé válunk, és erősödik az együttműködő egyetem is” – mutatott rá az intézmény vezetője.
Dr. Tőzsér János, a Szent István Egyetem rektora hangsúlyozta: „A hét féléves alapszakra jelentkező hallgatóknak, akik a Szent István Egyetem teljes értékű hallgatói lesznek, oktatóink a színvonalas elméleti tudást adják át, míg a Kisvárda Közösségi Felsőoktatási Képzési Központtal együttműködő helyi vállalatok, vállalkozások a gyakorlati helyeket fogják biztosítani. A Képzési Központtal közösen kívánjuk feltérképezni a regionális munkaerő-piaci igényeket, s a változásokhoz igazodva alakítjuk majd a képzésünk szakmai tartalmát. Együttműködésünk nem titkolt célja, hogy a képzésben részt vevő hallgatók piacképes diplomával és azonnal hasznosítható tudással helyezkedjenek el a munkaerőpiacon.”
Leleszi Tibor, Kisvárda polgármestere beszédében kiemelte: „Az élethosszig tartó tanulás elvét szem előtt tartva, mint iskolaváros, nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy minél szélesebb körű tudást prezentáljunk diákjaink számára, illetve megteremtsük azon lehetőségeket, melyekkel támogatjuk őket abban, hogy az eléjük táruló lehetőségek közül választani tudjanak. Arra törekszünk, hogy a minőségi tudás átadása és annak megszerzése révén kiváló szakembereket adjunk a szakmának.
Kisvárdát közösséginek képzeljük el, a közösségi eszme és érték megteremtésével. A jövőben, a gazdaság ösztönzésével olyan ipari területek kialakítását célozzuk meg, melynek eredményeképpen a betelepülni szándékozó, valamint a már meglévő vállalkozásoknak teret adva, új munkahelyek jönnek létre.”
Dr. Felföldi József, a SZIE Élelmiszertudományi Karának dékánja részletes tájékoztatást adott az élelmiszermérnök alapszakról. Mint elmondta, az élelmiszermérnök szakma jó társadalmi megbecsülésnek örvend, s az Élelmiszertudományi Kar az élelmiszerágazat piacvezető felsőoktatási szereplője. Napjainkban egyre nagyobb igény mutatkozik az egészségmegőrző, a táplálkozástudományi ismereteket megtestesítő termékfejlesztések terén, emellett a környezetbarát és hatékony eljárások élelmiszer-feldolgozási technológiákba történő bevezetése elősegíti a fenntartható fejlődés biztosítását.
A Kisvárdán induló, államilag finanszírozott és önköltséges, levelező munkarendű élelmiszermérnök alapszak iránt érdeklődők 2017. február 15-ig adhatják be a jelentkezésüket elektronikusan a www.felvi.hu online felületen.