A felmelegedés gátolja, hogy egyre több gabonát arassunk

Miért stagnálnak az árpa, a búza, a kukorica és a rozs termésátlagai Magyarországon és általában az egész régióban? Két magyar kutató elemzése szerint a korábbinál magasabb átlaghőmérsékleteknek jelentős szerepük van e negatív folyamatokban. Pinke Zsolt a Szent István Egyetem Természetvédelmi és Tájökológiai Tanszékének, Lövei Gábor pedig a dániai Aarhusi Egyetem Agroökológiai Tanszék Flakkebjerg Kutatóközpontjának munkatársa. A két kutató a négy legfontosabb magyarországi gabonaféle termésátlagai és egyes éghajlati tényezők közötti kapcsolatokat elemezte az 1921–2010 közötti időszakban. Az erről írt cikk a Magyar Tudományos Akadémia honlapján itt olvasható:

http://mta.hu/tudomany_hirei/a-felmelegedes-gatolja-hogy-egyre-tobb-gabo...