SZIE-s siker az Ecotrophelia élelmiszer-innovációs versenyen

Harmadik helyezést ért el a Szent István Egyetem hallgatóiból álló Green Ideas csapat - Moiz Abdul, Khalid Usman, Shah Amjad Abbas és Muqeet Abdul - az Ecotrophelia élelmiszer-innovációs verseny magyar fordulóján a Hot&Spicy fűszeres tortillával. A díjátadót követő nyilatkozatukban azt hangsúlyozták, hogy nagyon jól érezték magukat a versenyen és nagyon sokat tanultak a versengésből, ezért már most elhatározták, hogy jövőre ismét megméretik magukat a versenyen.

Magyarországon 2013 óta rendezik meg az egyetemi és főiskolai hallgatók számára meghirdetett Ecotrophelia élelmiszer-innovációs versenyt. A vetélkedés fő célja, hogy a csapatok innovatív élelmiszereket állítsanak elő, és fejlesztésük során olyan ökológiai szempontokat is figyelembe vegyenek, mint a fenntarthatóság, az élelmiszerpazarlás redukálása és a rövid ellátási láncok használata. Ezen kívül a termékeknek kereskedelmi potenciállal is bírniuk kell. Az Agrármarketing Centrum szervezésében, az idei, hazai élelmiszer innovációs verseny döntőjében, a Magyar Bocuse d'Or Akademia tankonyhájában versengtek az Ecotrophelia Magyarország 2018 megnyeréséért. A csapatok a nemzetközi megmérettetés mintájára a magyarországi döntőben is 20 perces, részletes prezentációkat tartottak az általuk előállított termékek újszerűségének, innovatív jellegének bemutatására, amelyet 10 perces szakmai egyeztetés követett, ahol a zsűritagok, konkurens csapatok kérdéseire feleltek a csapattagok.

A 3 fős szakmai zsűri - Szőllősi Réka (ÉFOSZ), Szegedyné Fricz Ágnes (Campden BRI Mo.) és Petrás Krisztina (AMC - Marketing és Kommunikációs Iroda) - az előadásokat követően hosszasan tanácskozott a rendezvény fő koordinátorával Viola Katalinnal (AMC), mert igen komoly kihívást jelentett a rendkívül igényes pályaművek közül a győztes kiválasztása. A magyar döntő díjait ez évben a zsűri tagjai adták át a dobogón végző hallgatóknak.

A csapatok kreativitását is kihívás elé állító erőpróba győztese a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem csapata lett, így magas rost és fehérjetartalmú zsemle-különlegességükkel ők képviselhetik hazánkat az Ecotrophelia Europe nemzetközi fordulóján 2018. október 21-22. között, Párizsban.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu