Húszmillió embernek is termelhetünk élelmiszert
A Szent István Egyetem tudományos műhelyének az agrártárca részére készített elemzéséről adott hírt az MTI július 17-én, amit több internetes portál is átvett. A nemzeti hírügynökségnek nyilatkozó dr. Gyuricza Csaba, a Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar Növénytermesztési Intézetének docense elmondta, hogy a globális felmelegedés miatt átalakuló feltételekhez alkalmazkodva fokozni lehet a hazai mezőgazdasági termelést, és akár 20 millió ember számára elegendő élelmiszer előállítására lehet berendezkedni. Ehhez egyebek mellett nagyobb szakértelemre, technológiai fejlesztésekre, és a magyar feldolgozóipar megerősítésére van szükség. A gödöllői intézet 140 hektáros kísérleti telepén évente 250-300 búza- és kukoricafajta vizsgázik. Közöttük dől el, hogy melyik bírja a szélsőséges időjárást, és hosszabb távon melyiket célszerű megtartani köztermesztésben.