2017 a Furmint éve
A Földművelésügyi Minisztérium 2017-et a Furmint évének nyilvánította azért, hogy felhívja a nemzetközi és a belföldi piac, illetve a fogyasztók figyelmét az egyik legfontosabb őshonos magyar szőlőfajtára. Ebben a munkában a minisztérium stratégiai partnere a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) és a Szent István Egyetem borászati tanszéke. Számos olyan furmintkutatási témát indítanak, amelyek országosan szolgálják a fajta értékeinek megőrzését.
Fazekas Sándor miniszter keddi sajtótájékoztatóján elmondta, ebben az évben új kiadványok, workshopok, tudományos konferenciák, valamint genetikai kutatások révén szeretnének minél többet megtudni a furmint növényről. Kiemelt feladat, hogy megfelelő mennyiségben és minőségben álljanak rendelkezésre oltványok, lehetőség nyíljon a kísérletezésre.
Kiss Eliza, kiemelt borágazati feladatokért felelős miniszteri biztos hangsúlyozta: a szaktárca nem feledkezik meg a furmint mellett a többi fontos szőlőfajtáról sem, ezért a kezdeményezés az elkövetkező években is folytatódik, így minden esztendőben más- más szőlőfajta kerül fókuszba.
A miniszteri biztos kiemelt célnak nevezte, hogy megfelelő mennyiségben és minőségben álljanak rendelkezésre oltványok és lehetőség nyíljon a kísérletezésre is, akár a fajták, akár a talajok tekintetében. Kiss Eliza arról is szólt, hogy a Furmint Országkóstolóra hamarosan megjelennek a nevezési lapok.
Gyuricza Csaba, a NAIK főigazgatója nem kisebb célt tűzött ki, minthogy a kiemelt kutatási év eredményeként, az új furmint ültetvények bekerülési költsége 10-15%-al mérséklődjön, miközben az alanyok továbbra is első osztályú, megbízható, kórokozó mentes forrásból származnak. Ez anyagilag is jelentős tényező, tovább fokozhatja a hazai versenyképességet, hiszen 1 hektár új ültetvény bekerülési költsége jelenleg 5-7 millió forint.
(MTI/FM Sajtóiroda)