Virtuális tanévzárás a Szent István Egyetemen

Dr. Palkovics László, a Szent István Egyetem (SZIE) rektora a járványügyi vészhelyzetre, majd az annak feloldását követő készültségre való tekintettel az eddigi évektől eltérő módon, videóüzenet formájában zárta le a 2019/2020-as tanévet. Az intézmény vezetője üzenetében megköszönte a hallgatók és a munkatársak tavaszi szemeszterben tanúsított helytállását, kitartását, gratulált az idén oklevelet szerzett diákoknak, valamint szót ejtett az intézmény jelentős eredményeiről is.

A Szent István Egyetem tanévzáró ünnepi ülése elmaradt az idén, ezért rendhagyó módon hangzottak el dr. Palkovics László, a Szent István Egyetem rektorának ünnepi gondolatai. Az intézmény vezetője a virtuális térből köszöntötte a SZIE polgárait.

A rektor elsőként az Egyetem által hozott, a Kormány pandémiával kapcsolatos rendelkezéseit lekövető intézkedésekről, az online oktatásra történő átállásról beszélt. A SZIE a mobilitási tevékenység felfüggesztésével, majd a különböző rendezvények, programok, konferenciák, szervezésének leállításával igyekezett hozzájárulni a járvány terjedésének megfékezéséhez. A személyes részvétellel történő oktatás beszüntetésével az Egyetem a virtuális világba kényszerült, új ismeretátadási eszközök arzenálját alkalmazva a távoktatás során.

A vizsgaidőszakot az Egyetem szintén az online térben bonyolította le, ez alól kizárólag a záróvizsgák képeztek kivételt, melyeken a Magyarország határain belül tartózkodó hallgatók személyesen vettek részt. A campusokra a záróvizsgák idejére visszatérő végzősök kicsit megidézték a felsőoktatási intézmény korábbi, mozgalmas életét, oldották az egyetem épületeinek falai között ülő csendet, amely heteken át nyomasztóan hatott mindenkire.

Meggyőződésem, hogy ez a periódus egy rendkívüli tanulási folyamat része volt, és a távolléti oktatás a jövőben is nagy jelentőségű lesz. Az is bebizonyosodott azonban, hogy a graduális képzés nem nélkülözheti a tanáregyéniségek közvetlen tudás- és tapasztalatátadását a hallgatók számára” – hangsúlyozta dr. Palkovics László a személyes jelenléttel járó oktatás fontosságát, majd a veszélyhelyzetben megmutatkozó egyetemi összetartásról beszélt.

Ma már elmondhatjuk, hogy sikerrel vettük az online oktatásra történő átállás akadályait. Az egész egyetemi közösség – az oktatók, hallgatók és az adminisztratív munkatársak – eredményesen küzdöttek meg ezzel a korábban elképzelhetetlen élethelyzettel. Összetartottak és segítették egymást, erősítették a Szent István Egyetemhez való tartozás érzését és a köztünk lévő köteléket.

A digitális oktatásra való átállás sikerét alátámasztják a végzett hallgatók bizonyítványaiban feltüntetett érdemjegyek is. A 2019/2020-as tanév tavaszi félévében szakirányú továbbképzésen 297 magyar és 24 külföldi, alapképzésen 1154 magyar és 58 határon túli, mesterképzésen pedig 795 magyar és 157 külföldi hallgató diplomája került kiállításra. Felsőoktatási szakképzés keretein belül 109 diák fejezte be tanulmányait. A fentieken kívül a Szent István Egyetemen 62 magyar és 22 külföldi doktorjelölt szerezte meg PhD-fokozatát ebben a félévben.

De nem csak a baljós időszak alatti helytállást érdemes feljegyezni a tanév krónikájában. A Szent István Egyetem oktatóinak és kutatóinak teljesítményét jelzi az a sokatmondó adat is, hogy az intézmény 50 helyet javított a felsőoktatási tevékenységet minősító brit Quacquarelli Symonds márciusban megjelent szakterületi rangsorán, így bekerült az első 200 egyetem közé.

A Quacquarelli Symonds június 10-én közzétett 2021-es QS World University Ranking ranglista sorrendjét 93 ország 1604 felsőoktatási intézményének teljesítménye alapján állították fel. Magyarországról összesen nyolc egyetem került a világ legjobb ezer egyeteme közé. A Szegedi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem, az ELTE és a Pécsi Tudományegyetem után az ötödik legjobb magyar eredményt a Szent István Egyetem érte el.

„Természetesen nem tudhatjuk, mit hoz a holnap, milyen idők következnek, de egy biztos: mindannyiunknak hittel és meggyőződéssel, becsületesen kell tennie a dolgát, személyes és közösségi feladatát. Úgy gondolom és bízom benne, hogy a helyes hozzáállás nagy és jó változásokat hozhat életünkbe!” – zárta ünnepi gondolatait dr. Palkovics László.

Dr. Palkovics László rektor üzenete az alábbi linken érhető el.