Új Nemzeti Kiválóság Program 2019/2020 – Sikeres pályázatok a Szent István Egyetemről
A Szent István Egyetemről is számos pályázatot támogat az Innovációs és Technológiai Minisztérium 2019/2020. tanévre meghirdetett Új Nemzeti Kiválóság Programja. A program célja a hazai kutatói és alkotóművészi utánpótlás, a tudományos és művészeti pályán való elindulás, majd pályán tartás, valamint a nemzetközi szinten is kiváló tapasztalt kutatók és alkotók kutatómunkájának segítése.
A program 2019-ben meghirdetett ösztöndíjpályázatai a felsőoktatásban részt vevő hallgatói, kutatói kiválóságot támogatják olyan – alapképzésben, mesterképzésben vagy doktori képzésben részt vevő – hallgatók, doktorjelöltek, valamint fiatal oktatók, kutatók segítésével, akik a felsőoktatási intézményben eredményes kutatási és alkotói tevékenységet folytatnak.
A Pályázóknak gratulálunk, további munkájukhoz sok sikert kívánunk!
Alapképzés
Fejes Péter |
SZIE-YMÉK |
10 |
Településszintű BIM modell-alapú analízisek |
ÚNKP-19-1-I-SZIE-20 |
SZIE - KETK |
5 |
Mélymulcsos és hagyományos talajművelési típusok összehasonlítása |
ÚNKP-19-1-I-SZIE-13 |
SZIE - KETK |
10 |
LED megvilágítás alkalmazása bazsalikom termesztéshez |
Selmeczi Dóra |
SZIE - MKK |
10 |
Különböző talajtakarási módok hatása a talaj fizikai és kémiai paramétereire és a földigiliszták jelenlétére |
Czirok Mária Judit |
SZIE - MKK |
10 |
Tápelemhiány vizsgálata reflektancia mérések alapján cirok növényeken |
Mesterképzés
ÚNKP-19-2-I-SZIE-37 |
SZIE - GTK |
5 |
A munkahelyi egészségmegőrzés és -fejlesztés, mint a munkaerőmegtartás és az employer branding kiemelkedő eszköze |
Pintér Levente Elemér |
SZIE - GTK |
10 |
A precíziós gazdálkodás ökonómiai vizsgálata |
Lőrinc Balázs |
SZIE - GTK |
10 |
Az infrastruktúrális fejlesztések gazdasági és társadalmi hatásai, kiemelten Paks és gravitációs zónájára tekintettel |
ÚNKP-19-2-II-SZIE-31 |
SZIE - GTK |
5 |
Egyek voltak, mássá lettek - A Nagykunság mezővárosainak jelene és jövője |
Zay Katalin |
SZIE - ÉTK |
5 |
Omega-3 zsírsavban gazdag növényi olajkeverékek oxidációs stabilitásának optimalizálása |
ÚNKP-19-2-I-SZIE-1 |
SZIE - ÉTK |
5 |
Nem-Saccharomyces élesztők nitrogén hasznosításának hatása sör ízhibát okozó vegyületek képződésére |
Uzonyi Marianna |
SZIE - ÉTK |
10 |
Élelmiszercsírák mikroelemekkel történő dúsításának mikrobiológiai vizsgálata |
Molnár Evelin |
SZIE - ÉTK |
10 |
Kitinporral és magas fehérjetartalmú rovarpéppel dúsított virsli termékfejlesztése és eltarthatóságának vizsgálata |
ÚNKP-19-2-II-SZIE-12 |
SZIE - ÉTK |
5 |
Tejalapú gélbe zárt gyümölcs szelet termék innováció megvalósíthatósági tanulmánya |
Dudás Bence Máté |
SZIE - GÉK |
10 |
3D nyomtatás az iparban |
ÚNKP-19-2-I-SZIE-49 |
SZIE - KETK |
5 |
A platán masszáriás betegségének megjelenése Magyarországon |
ÚNKP-19-2-I-SZIE-5 |
SZIE - KETK |
5 |
Hazai Venturia inaequalis Cooke (Wint.) izolátumok jellemzése |
ÚNKP-19-2-I-SZIE-22 |
SZIE - KETK |
5 |
A TSWV fertőzöttség hatása a dohánytripsz élettábla paramétereire |
ÚNKP-19-2-I-SZIE-4 |
SZIE - KETK |
5 |
A vadgesztenyefák injektálása során felmerülő növénykórtani problémák |
ÚNKP-19-2-I-SZIE-46 |
SZIE - KETK |
5 |
A szőlő lombozat méretének hatása a termés mennyiségére és minőségére Guyot művelésmód alkalmazásakor |
ÚNKP-19-2-I-SZIE-21 |
SZIE - KETK |
5 |
Növényvédőszerek hatékonysági vizsgálata Blumeriella jaapii kórokozóval szemben |
Fodor Attila |
SZIE - KETK |
5 |
Tények és tévhitek a leander rákról hazánkban |
ÚNKP-19-2-II-SZIE-20 |
SZIE - MKK |
10 |
A csuka (Exox Lucius) sperma mélyhűtésének gyakorlati szempontú optimalizációja és a mélyhűtött sperma alkalmazása keltetőházi szaporítás során |
Ftaimi Nataly |
SZIE - MKK |
10 |
Különböző talajtakarások és növényi kivonatok kombinációinak hatásai a gyökérgubacs-fonálféreg ellen paradicsomtermesztésben |
Kis Judit |
SZIE - MKK |
5 |
A miosztatin gén polimorfizmus felmérése hazai angol telivér állományon |
ÚNKP-19-2-II-SZIE-33 |
SZIE - MKK |
10 |
Hazai tenyésztésű GMO mentes szójafajták takarmányozási értékének megállapítása összehasonlító analitikai vizsgálatokkal |
Ecker András |
SZIE - MKK |
5 |
Házi tyúk PG sejtvonalak mélyhűtési technológiáinak hatása a sejtek viabilitására és az RNS expresszióra |
ÚNKP-19-2-II-SZIE-35 |
SZIE - MKK |
5 |
Metarhizium anisopliae és Trichoderma asperellum bioeffektorok kombinált alkalmazhatóságának vizsgálata a növényvédelemben |
ÚNKP-19-2-II-SZIE-18 |
SZIE - MKK |
10 |
Új technológia a cukorrépa gyomirtás hatékonyságának növelésére |
Haragos Veronika |
SZIE - MKK |
5 |
Polimerek bakteriális bonthatóságának vizsgálata laboratóriumi körülmények között |
ÚNKP-19-2-II-SZIE-19 |
SZIE - MKK |
5 |
Biológiai védekezés rovarvektoros technológiával |
Juhász Ivett |
SZIE - ÉTK |
5 |
Biofilm képződés vizsgálata kereskedelemben kapható műanyag palackokban |
Urbán Martin |
SZIE - MKK |
5 |
X kromoszóma inaktiváció vizsgálata XGFP-t expresszáló egér fibroblaszt tenyészetek segítségével |
Doktori képzés
Várkonyi Levente |
Állattenyésztés-tudományi |
10 |
A nagy gazdasági és horgászati jelentőséggel bíró balatoni sudár ponty (Cyprinus carpio carpio morpha accuminatus) tájfajta sperma mélyhűtésének üzemi szempontú fejlesztése. |
ÚNKP-19-3-I-SZIE-11. |
Állattenyésztés-tudományi |
10 |
Egyes gyakran előforduló mikotoxinok hatásainak vizsgálata az antioxidáns védelmi rendszer egyes paramétereire és a lipidperoxidációs folyamatokra ponty fajban |
Biró Bálint |
Állattenyésztés-tudományi |
5 |
Rutinkezelések hatása a laboratóriumi egér embriók mennyiségére és minőségére |
Ivánovics Bence |
Állattenyésztés-tudományi |
10 |
A veleszületett immunrendszer egyes adaptációs mechanizmusainak vizsgálata zebradánió embriókon és lárvákon kialakított gyulladásos modellek segítségével |
Balogh Réka Enikő |
Állattenyésztés-tudományi |
10 |
Tápra szelektált afrikai harcsa vonalak genetikai vizsgálata |
Gilián Lilla Diána |
Biológiatudományi |
5 |
A Cephalanthera rubra morfometriai és funkcionális populációszerkezeti vizsgálata különböző élőhelyeken |
Szentgyörgyi Flóra |
Környezettudományi |
10 |
Biofilmből izolált baktériumok ureolitikus kalcium-karbonát percipitációs képességének vizsgálata innovatív biotechnológiai alkalmazás céljából |
ÚNKP-19-3-I-SZIE-40. |
Környezettudományi |
10 |
A Festuca wagnerii és Festuca javorkae taxonok taxonómiai tisztázása és növényzet típusaik cönoszisztematikai feldolgozása, biomassza mérése |
Kun Róbert |
Környezettudományi |
5 |
Funkcionális és kompozicionális tér-időbeli növényzeti mintázatok vizsgálata természetvédelmi kezelésű rétsztyepeken |
ÚNKP-19-3-I-SZIE-35. |
Környezettudományi |
5 |
Célzott vadászati helyek növényzetének vizsgálata az Északi-középhegység területén |
Márton Dalma |
Környezettudományi |
10 |
Mezőgazdasági talajok termékenységét befolyásoló tényezők molekuláris biológiai vizsgálata |
Mónok Dávid |
Környezettudományi |
5 |
Talajok és dísznövények nehézfém tartalmának vizsgálata Budapest parkjaiban |
Szilágyi Alfréd János |
Környezettudományi |
5 |
Talajok szervesszén-tartalmának minőségi vizsgálata különböző gazdálkodási rendszerekben |
ÚNKP-19-3-I-SZIE-41. |
Környezettudományi |
5 |
Az eltérő méretű szalma kihelyezésének hatása a talajra különböző szántóföldi művelés mellett |
Kiss Enikő |
Növénytudományi |
10 |
Inváziós gyomfajok atka faunájának vizsgálata Magyarországon |
Tóth Máté |
Növénytudományi |
10 |
Rezisztencia gének azonosítása és vizsgálata paprikában |
Petrikovszki Renáta |
Növénytudományi |
10 |
Dióavar-kivonatok hatása növénykártevő fonálférgekre |
Sári-Barnácz Fruzsina Enikő |
Növénytudományi |
10 |
Kukorica feonológiai állapotának és tápanyag-ellátottságának szinkronizált elemzése hiperspektrális képalkotási módszerekkel |
ÚNKP-19-3-I-SZIE-22. |
Növénytudományi |
10 |
Az ipari kenderben (Cannabis sativa L.) termelődő kannabionoidok kivnonási módszereinek összehasonlító vizsgálata |
Kovács Zsófia |
Növénytudományi |
10 |
Funkcionális és beltartalmi vizsgálatok különböző antocián tartalmú paprika genotípusokban |
Boziné Pullai Krisztina |
Növénytudományi |
5 |
Szerves és szervetlen talajtakarás hatásának vizsgálata a talaj gyökérgubacs-fonálférek (Meloidogyne spp.) fertőzéssel szembeni szuppresszivitására és a lebontó talajlakó makrofauna-szervezetekre paradicsomtermesztésben |
Südiné Fehér Anikó |
Növénytudományi |
5 |
Talajlakó kártevők vizsgálata egy új, ökológiai szemléletű, extenzív batátatermesztési rendszerben |
Odrobina Miklós |
Műszaki Tudományi |
10 |
3D nyomtatott fogaskerekek élettartam vizsgálata |
ÚNKP-19-3-I-SZIE-29. |
Műszaki Tudományi |
10 |
Nagypaneles technológiával épült lakótelepek sérülékenység-vizsgálata |
Sarankó Ádám |
Műszaki Tudományi |
10 |
Pliamid 6 alappolimer és kompozitjainak forgácsolási és tribológiai vizsgálata |
ÚNKP-19-3-I-SZIE-27. |
Műszaki Tudományi |
5 |
Termikus napenergia-hasznosító rendszerek szabályozás stratégiáinak összehasonlítása |
Hermanucz Péter |
Műszaki Tudományi |
5 |
Megújuló alapú kapcsolt energiatermelés és hőszivattyú együttes alkalmazásának vizsgálata |
ÚNKP-19-3-I-SZIE-49. |
Gazdálkodás és Szervezéstudományok |
10 |
Az afrikai sertéspestis (ASF) által okozott gazdasági károk becslése az állattartók szintjén |
ÚNKP-19-3-I-SZIE-43 |
Gazdálkodás és Szervezéstudományok |
10 |
A reklámok befolyásoló hatásai az élelmiszerek fogyasztására |
Csapó Ildikó |
Gazdálkodás és Szervezéstudományok |
10 |
A munkaerőpiac és a felsőoktatás strukturális változásainak hatásvizsgálata a mesterséges intelligencia, a robotizáció tükrében |
ÚNKP-19-3-I-SZIE-44. |
Gazdálkodás és Szervezéstudományok |
5 |
Fogyasztói preferenciák változása a peer-to-peer digitális platformok terjedésével |
Molnár Petronella |
Gazdálkodás és Szervezéstudományok |
5 |
Nógrád megyei vállalkozások működőképességének elemzése és nemzetközi kontextusban történő értékelése |
ÚNKP-19-3-I-SZIE-46. |
Gazdálkodás és Szervezéstudományok |
10 |
KPI Tree módszertan modellezése a különböző determinisztikus mutatószámok összevonásával |
ÚNKP-19-3-I-SZIE-48. |
Gazdálkodás és Szervezéstudományok |
5 |
Marketingkommunikációs stratégiák kialakítása a különböző fogyasztói attitűd komponensek eltérő hatásainak eredményeként létrejött imázskülönbségek figyelembevételével |
ÚNKP-19-3-I-SZIE-57. |
Enyedi György Regionális Tudományi |
10 |
A Rövid Ellátási Lánc elemeinek vizsgálata Budapest belvárosban |
Gubacsi Franciska |
Enyedi György Regionális Tudományi |
10 |
Tendenciák és összefüggések vizsgálata az ipari gazdasági szektor átalakulásában, különös tekintettel a térségi tényezőkre |
ÚNKP-19-3-I-SZIE-52. |
Enyedi György Regionális Tudományi |
10 |
A környezethasználat átalakulása a Dél-Alföldön a modernizác9ó korai szakaszában |
Erdélyi Dániel |
Enyedi György Regionális Tudományi |
5 |
A Sarkadi járás komplex társadalmi-gazdasági vizsgálata |
ÚNKP-19-3-I-SZIE-51. |
Enyedi György Regionális Tudományi |
5 |
Pályázati források hasznosulásának vizsgálata a vidéki terekben |
Baranyai Gergő |
Enyedi György Regionális Tudományi |
5 |
A napenergiahasznosítás feltételrendszerének és hatásmechanizmusainak vizsgálata Magyarországon |
Németh Dzsenifer |
Kertészettudományi |
10 |
Különböző sárgadinnye fajták érzékszervi tulajdonságainak összehasonlítása műszeres módszerekkel |
Szelényi Magdolna Olívia |
Kertészettudományi |
10 |
Tápnövényillatanyagok vizsgálata bioszenzoros gázkromatográfiával az amerikai lepkekabóca csápján |
Pabar Sándor Attila |
Kertészettudományi |
10 |
Talajmegújuló módszerek hatása a talaj szervesanyag-tartalmára kisparcellás kísérletben |
Zubay Péter |
Kertészettudományi |
5 |
Zsírosolaj hatóanyag-tartalmú gyógynövények agrárerdészeti hasznosíthatóságának felmérése |
ÚNKP-19-3-I-SZIE-84. |
Kertészettudományi |
10 |
Cucumovirus mozgási fehérje rövidtávú terjedésében betöltött szerepe különböző gazdanövényeken |
Somogyi Eszter |
Kertészettudományi |
5 |
Csemegeszőlőfajták bogyószínének értékelése |
Varga Dalma Erzsébet |
Tájépítészei és Tájökológiai |
10 |
Belvízjárta területek tájváltozási sajátosságainak elemzése alföldi és kisalföldi mintaterületeken |
Szabó Zita |
Tájépítészei és Tájökológiai |
10 |
Energia térképezés oktatása |
Nagy Boglárka |
Tájépítészei és Tájökológiai |
5 |
Auroville, a dél-indiai UNESCO öko-falu hozzájárulásai az ENSZ 6. Fenntartható Fejlődés Céljához és a tapasztalatok hazai alkalmazási lehetőségei |
Jákli Eszter |
Tájépítészei és Tájökológiai |
5 |
Iskolás gyermekek szabadtérhasználati preferenciái az iskolakertek tájépítészeti kialakítása és a környezeti érzékenység tükrében |
ÚNKP-19-3-I-SZIE-89. |
Tájépítészei és Tájökológiai |
5 |
Fenntartási és alternatív gyepgazdálkodási lehetőségek vizsgálata helyreállított történeti kertekben |
ÚNKP-19-3-I-SZIE-86. |
Tájépítészei és Tájökológiai |
5 |
Az időjárás változékonyságának hosszú idősoros elemzése és ezek hatásainak vizsgálata a magyar agráriumra |
ÚNKP-19-3-I-SZIE-71. |
Élelmiszertudományi |
10 |
Aquaphotomics, a közeli infravörös spektroszkópia innovatív módszere mézek hamisításának detektálására |
Biró Barbara |
Élelmiszertudományi |
10 |
Az egényi 6-n-propilitiouracil érzékenység összefüggései az ízpreferenciával és a testösszetétellel |
ÚNKP-19-3-I-SZIE-58. |
Élelmiszertudományi |
10 |
Állati eredetű vér membrántechnológiával történő szeparálási paramétereinek optimálása a permeátum és retentátum élelmiszeripari felhasználásának érdekében |
Pázmándi Melinda |
Élelmiszertudományi |
10 |
Probiotikus és fermentált élelmiszerek előállításához alkalmazott tejsavbaktériumok L+ és D- tejsavtermelésének vizsgálata |
ÚNKP-19-3-I-SZIE-62. |
Élelmiszertudományi |
10 |
Folyékony nitrogénnel készült tojást tartalmazó fagylaltok fejlesztése |
ÚNKP-19-3-I-SZIE-61. |
Élelmiszertudományi |
5 |
Természetes nitrátforrás hatásának vizsgálata hagyományos pácolású termék esetében mesterséges adalékanyag csökkentése céljából |
Doktorjelölti kategória
Lázár Bence |
Állattenyésztés-tudományi |
5 |
Lúd (Anser anser domestica) ősivarsejtek in vitro és in vivo jellemzése, embrionális lokalizációjuk vizsgálata és felhasználásuk lehetőségei az in vitro génbanki megőrzésben |
Papp Marianna |
Biológiatudományi |
10 |
A fotoszintézis, a transzspiráció és a talajlégzés közötti kapcsolat |
Bordós Gábor |
Környezettudományi |
5 |
Peszticidek adszorpciójának vizsgálata mikroműanyagokon |
Battay Márton dr. |
Gazdálkodás és Szervezéstudományok |
5 |
A mezőgazdasági vadkárok egyes gazdasági vonatkozásai és hatásai az ASP kockázatainak tükrében |
Mezőné Oravecz Titanilla |
Gazdálkodás és Szervezéstudományok |
10 |
A magyar méhészeti vállalkozások helyzetének elemzése és fejlesztési lehetőségeinek vizsgálata |
ÚNKP-19-3-III-SZIE-5. |
Gazdálkodás és Szervezéstudományok |
5 |
Növényi fehérjékből készült húshelyettesítő élelmiszer termékek higiéniai/mikrobiológiai tulajdonságának vizsgálata |
ÚNKP-19-3-III-SZIE-8. |
Gazdálkodás és Szervezéstudományok |
5 |
Gombatermesztés és fogyasztás vizsgálata nemzetközi összehasonlításban |
Herczeg Boglárka Mária |
Gazdálkodás és Szervezéstudományok |
5 |
A hazai PhD képzés minőségi megújulása az ESG 2015 tükrében |
Mezőfi László |
Kertészettudományi |
5 |
Kulcs predátorok (pókok, Araneae) biológiájának és kolonizációjának vizsgálata almaültetvényekben |
Gortva-Vajda Ágnes Gizella |
Élelmiszertudományi |
5 |
Az elsődleges termelés során felmerülő mikrobiológiai kockázatok közvetlen hatása egyes élelmiszer eredetű megbetegedésének alakulására |
Bólyai+ kategória
ÚNKP-19-4-I-SZIE-2. |
SZIE MKK |
10 |
Az ivarzáshoz és az elléshez kapcsolódó viselkedési és élettani változások vizsgálata szarvasmarhákban és juhokban hősemleges és hőstressz időszakban |
Dr. Kovács-Hostyánszki Anikó |
SZIE MKK |
10 |
Módszerek és fejlesztési lehetőségek a növényi beporzás hatékonyabb biztosításáért |
Dr. Bernáth Gergely |
SZIE MKK |
10 |
Az őshonos compó (Tinca tinca) és széles kárász (Carassius carassius) halfajok in vitro spermabankjának génmegőrzési célból történő kialakítása |
ÚNKP-19-4-I-SZIE-8. |
SZIE MKK |
10 |
A hidak által módosult vízfolyások hatása az ott élő halfajok alakjára |
ÚNKP-19-4-I-SZIE-13. |
SZIE KERTK |
10 |
Táplálkozási attraktánsok és mutualista élesztők a cukornádfúró moly elleni védekezésben |
ÚNKP-19-4-I-SZIE-15. |
SZIE KERTK |
10 |
Nagy dinamikatartományú LED vezérlés elektroretinográfiában |
ÚNKP-19-4-I-SZIE-17. |
SZIE KERTK |
10 |
Téli fedőnövények hatása a talaj tápanyagforgalmára és mikrobiológiai aktivitására |
Dr. Sipos László |
SZIE ÉTK |
10 |
Spektrálisan szabályozható érzékszervi maszkoló-rendszer fejlesztése, és különbségvizsgálati módszerek integrálási lehetőségei |
ÚNKP-19-4-I-SZIE-26. |
SZIE ÉTK |
10 |
Élelmi zsírok biológiai hozzáférésének csökkentése természetes bioaktív összetevőkkel |
ÚNKP-19-4-I-SZIE-27. |
SZIE ÉTK |
10 |
Aquaphotomics, avagy a közeli infravörös spektroszkópia innovatív módszerének lehetőségei élelmiszerhamisítás feltárására |
Csergő Anna Mária |
SZIE KERTK |
10 |
Szigetszerű élőhelyek védelmében. Az elszigetelődés globális jelenségének ökológiai szempontú vizsgálata |
„Tehetséggel fel”
Sütő Panna |
SZIE - MKK |
10 |
Baktérium közösség vizsgálata mikroműanyagok felületén |