A KoronaHR előzetes kutatási eredményei – eltérő trendeket vetítenek elő a 2008–2009-es válsághoz képest

Vajon a koronavírus okozta válság milyen kihívásokat és változásokat idézett elő a hazai vállalati és intézményi szféra emberi erőforrás-menedzselési gyakorlatában? Többek között erre a kérdésre is keresik a választ a KoronaHR elnevezésű kutatás résztvevői, melyben a Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Karának munkatársai is közreműködnek. A kutatás első eredményei már rendelkezésre állnak, az elkövetkező hónapokban várhatóak a további megállapítások.

Online eszközök erősíthetik a fiatalok környezettudatosságát

Korunk egyik nagy kérdése, hogy a közösségi médián csüngő fiatalok számára miként lehet érdekessé tenni olyan fajsúlyos témákat, mint a környezetvédelem vagy a megújuló energiaforrások használata. Márpedig a most iskolapadban ülőket a jövőben még inkább érinteni fogják az egyre fokozódó környezeti problémák, így fontos, hogy a téma kapcsán megfelelő ismeretekkel rendelkezzenek. Egy felmérés alapján úgy tűnik, hogy a kíváncsiság megvan bennük, környezettudatosságuk erősítéséhez azonban sokkal több nekik szóló online tartalomra is szükség volna.

A biodiverzitás fenntartásának kulcsa a génmegőrzés

A halak genetikai állományának részletes elemzése révén számos különleges sajátosságra derülhet fény egy adott populációval kapcsolatban. Keszte Szilvia, a Szent István Egyetem (SZIE) fiatal kutatójának vizsgálatai révén például kiderülhet, hogy származásuk és genetikai állományuk alapján mely halpopulációk lehetnek a legértékesebbek, és melyeket érdemes kiemelten védenünk a jövő nemzedéke számára.

Az aszálykárok megelőzése kulcskérdés

A Duna-menti régiót gyakran sújtja vízhiány és aszály, ez a probléma azonban Magyarországon csak az elmúlt néhány évben kapott kellő figyelmet. A klímaváltozás hatására viszont egyre gyakrabban számíthatunk szélsőséges időjárási eseményekre és a csapadék átlagostól eltérő eloszlására, így hazánk egyre inkább ki lesz téve az aszály veszélyének is. Az Aszálykockázat a Duna régióban (DriDanube) projekt szakértői által megfogalmazott észrevételeket és javaslatokat az elsivatagosodás és aszály elleni küzdelem világnapja kapcsán tesszük közzé.

Mézédes dobogó a tudománykommunikációs versenyen

Hogyan lehet hamisítani egy élelmiszert? Miben különbözik a valódi és a hamisított méz? Milyen módszerekkel lehet lebuktatni a csalókat? Az ezzel kapcsolatos tudományos eredményekről szóló előadásával ért el 2. helyezést a SCIndikátor országos tudománykommunikációs verseny döntőjében Bodor Zsanett, a Szent István Egyetem (SZIE) fiatal kutatója.

Magyar mérnökök, akik megváltoztatták a világot - Sokan közül a Szent István Egyetemről indultak világmegváltó útjukra

A magyar feltalálók napján – június 13-án – a számtalan meghatározó hazai feltaláló közül érdemes megismerkedni azokkal a magyar mérnökökkel is, akik az informatika-, agrár- és élelmiszertechnika úttörőiként forradalmi innovációkat alkottak. Sokan közülük a Szent István Egyetem (egykori Gödöllői Agrártudományi Egyetem és jogelőd intézményei) falai közül indultak világhódító útjukra.

Újabb QS-siker: ötödik legjobb magyar egyetem a SZIE

A világ egyik legelismertebb felsőoktatási rangsora, a Quacquarelli Symonds listájára idén először került fel a Szent István Egyetem a 801-1000. helyre, ezzel az 5. legjobb egyetem Magyarországon.

A Balatonra is kiterjedt a világ 31 tavát érintő egyedülálló kutatás

A világ egyik legrangosabb tudományos folyóiratában közölt tanulmány szerint a vízminőségben bekövetkezett változások jelentős hatással lehetnek a tavakon regisztrált halfogási adatok alakulására, ami kihat az adott régió gazdaságára és élelmiszerbiztonságára is. A jelentős nemzetközi összefogással megvalósult kutatás során öt kontinens 31 tavát érintő adatokat hasonlítottak össze, melyek közé dr. Weiperth András, a Szent István Egyetem kutatójának közreműködése révén a Balaton is bekerülhetett.

Tudjunk meg többet a nyár slágeritaláról, a rozéról

Abban talán mindenki egyetért, hogy a forró nyári esték elviselhetőbbek egy jól behűtött friss, gyümölcsös jellegű, élénk savakkal rendelkező rozébor társaságában. Ezt igazolja, hogy a kék szőlőfajták feldolgozásából előállított nedűt korosztálytól függetlenül előszeretettel fogyasztják hazánkban és szerte a világon egyaránt. Bár rengetegen kedvelik, hogy miként készül, arról kevés információval rendelkezünk. Június 9-e a rozé ünnepe, így talán nincs is jobb alkalom, hogy közelebbről is megismerkedjünk ezzel a különleges itallal.

A minőségi tej fogyasztására hívják fel a figyelmet a Szent István Egyetem kutatói

A Nemzetközi Tejszövetség 1957 óta minden év május utolsó keddjén – idén május 26-án – tartja a tej világnapját. Az egészséges táplálkozás alapvető részei a tej és a tejtermékek fogyasztása. Sajnálatos módon a hazai egy főre vetített átlagos éves tejfogyasztás lényegesen alacsonyabb, mint az Európai Unió állampolgárai által elfogyasztott tej és tejtermékek. A hazai tejfogyasztás növelése, valamint a minőségi tejtermelés és tejtermékek előállítása érdekében a Szent István Egyetem kutatói a tej jelentőségére és fontosabb tulajdonságaira hívják fel a figyelmet.

Oldalak